Groene energie

Wat is een voorlopig energielabel?

Een energielabel zegt iets over de energiezuinigheid van een woning. Dit label is in het leven geroepen om het voor woningkopers makkelijker te maken om de nieuwe maandlasten in te schatten. Toch heeft niet iedere woning een geregistreerd energielabel. De woningen die dit niet hebben, hebben een voorlopig energielabel. Wat is het verschil en waarom heeft niet iedereen een definitief energielabel?

Wat is een voorlopig energielabel en waarom bestaat het?

Het energielabel gaat van G (laag) naar A (hoog), en wordt berekend op basis van kadastergegevens zoals bouwjaar en woningtype. Idealiter heeft iedere woning in Nederland een definitief energielabel. Het probleem is alleen dat het berekenen van het definitieve energielabel moet worden gedaan door een gecertificeerde inspecteur. En dit kost geld.

Daarom is het nu nog niet verplicht om een geregistreerd (definitief) energielabel te hebben. De Rijksoverheid heeft er voor gekozen alleen woningverkopers te verplichten het definitieve energielabel te laten vaststellen, en de overige woningen in Nederland een voorlopig energielabel te geven. Dit label is slechts een ruwe schatting van de energiezuinigheid.

Eventueel getroffen energiebesparende energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, een nieuwe HR-ketel of dubbelglas, zijn in het voorlopige label niet meegenomen.

Wat is het verschil tussen een voorlopig energielabel en een definitief energielabel?

Het voorlopige energielabel is een schatting op basis van onveranderde woningegevens zoals bouwjaar en woningtype. Eventueel getroffen energiebesparende oplossingen zijn in het voorlopige label niet meegenomen.

Het definitieve energielabel wordt bepaald door een gecertificeerde inspecteur. Is dit energielabel hoger dan jouw voorlopige label, dan is het belangrijk dat je aan de overheid laat weten dat jouw huis energiezuiniger is dan het voorlopige energielabel aangeeft. Een hoger energielabel heeft namelijk grote voordelen voor de waarde van jouw woning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *